FESTIVAL INÈDIT DE DANSA AL MIG DE LA NATURA 

 Tragant Dansa trasllada per segon any consecutiu el festival NATURES a l’Alzina de l’Aguda, un poble de només 20 habitants de la comarca de La Noguera 

L’epicentre és al barri de Gràcia de Barcelona. La subseu, tragant Camp, en un entorn rural privilegiat, al límit amb la Segarra, a cavall entre les poblacions de Ponts i Sanahuja. Natures és un festival dividit en tres etapes: el Treball Artístic (del 18 al 25 de setembre), la Jornada Principal amb públic (4 d’octubre) i el Laboratori de Creació (10-12 d’octubre) que repeteix, i que d’aquesta manera insisteix en el seu caràcter singular i exclusiu. Un certamen que proporciona una finestra d’oportunitat única tant als professionals com als aficionats i que ha arribat aquest diumenge al seu epicentre, amb la representació dels diversos projectes artístics cultivats per les diferents companyies residents.

La jornada ha permès als assistents contemplar el treball d’intèrprets com la ballarina i clown Sara Pons, l’artista Matilde Bassetti, l’actor i ballarí Marcos Nacar, l’andorrana Emma Riba o el músic David Font. La dansa, la música, i les arts plàstiques, de la mà del pintor i escultor Jaume Amigó, de l’arquitecte Oriol Teixior o de  historiador Víctor Mata, es barregen amb dues úniques condicions: fomentar la connexió de l’artista amb la natura, i incentivar l’interès per aquestes disciplines en una contrada amb poca oferta i potser també escassa informació.

Unes 130 persones han participat enguany en la jornada que serveix també per crear una interacció única entre els habitants de l’indret, en bona part treballadors del camp, i els artistes que capgiren el sentit dels seus espais i de llurs estris habituals de feina. S’han hagut de fer dos torns, tan pel taller de creació del matí a partir d’elements naturals (Land Art) com per les representacions, a fi de garantir distàncies i reglamentacions de seguretat. L’esdeveniment, però, ha pogut tenir continuïtat, i a diferència de l’edició anterior, ha comptat amb l’ajuda i amb la participació econòmica de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC). Olga Tragant, creadora de Tragant Dansa i també del festival el defineix com “una experiència única que proporciona una òptima oportunitat per als professionals enmig del panorama general agreujat des del mes de març per la cancel·lació de bolos i per les dificultats que suposa ara mateix emprendre nous projectes”. És, d’altra banda, un canvi de paradigma en la creació, que “lluny dels estudis tradicionals de dansa permet un aprofundiment en les percepcions i en els impulsos, i una connexió redescoberta amb la natura, que no és sinó la nostra essència”.

El proper cap de setmana, els dies 10, 11 i 12 d’octubre, resta encara un esdeveniment d’aquest Natures 2020 que es realitzarà també a l’Alzina de l’Aguda. Un Laboratori de Creació, impartit per la mateixa Olga Tragant, que duu per nom “Cultivant l’escolta i la creativitat”. És un treball dirigit a professionals i a estudiants de la dansa, que busca improvisar i explorar a partir de les sensacions que transmeten elements naturals com les pedres, els arbres o el vent. Les inscripcions seran obertes fins aquest proper dijous dia 8 a través del mateix web www.tragantdansa.com.   

Malgrat no disposar d’un ampli equip, el suport institucional, el seguiment i el retorn positiu que deriva de jornades d’intensa feina com les d’ahir, garanteixen, o almenys aquestes segueixen sent les intencions dels integrants d’aquest centre de formació, creació i difusió de les arts del moviment de Barcelona, la celebració del Natures 2021, que esperem pugui estar lliure ja de restriccions de cap mena.

Redacció: JORDI GISPERT GIRÓN